IMG_1034 El cor d’homes, Agrupació Coral l’Amistat, pertanyent  a la federació de cors de Clavé, es fundà el 1946 pels cantaires provinents de la Unió Premianenca (nascuda el 1931) que a la vegada venien de la fusió dels cors La Barretina Blava (1895) i L’Harmonia (1896).

L’any 1971 l’Agrupació Coral l’Amistat de Premià de Mar, cor d’homes , va celebrar les seves noces d’argent. Un cop passada l’eufòria de la festa, van quedar només 12 cantaires. Per evitar que pleguessin s’hi van incorporar 12 dones que, sota la batuta del mestre Jaume Sampera i Pagès d’El Masnou (1911-1973), començaren els assaigs el setembre de 1972, fent el primer “mini” concert, ja com a Coral l’Amistat, la nit de Nadal del mateix any a la Plaça de l’Ajuntament a la sortida de la Missa del Gall. El sotsdirector era en Llorenç Bruguera i Lloveras.1974 Casal Benèfic direcció Josep Mont
El mestre Sampera, pel seu estat delicat de salut, tant sols ens va dirigir un curs.
Qui va presidir la Coral en aquests inicis fins a la seva mort, tal com ho va fer els darrers 20 anys de l’Agrupació Coral l’Amistat fou en Josep-Ramon Ferrando i Castellví (Vilanova i la Geltrú, 1910-Premià de Mar-1978).

Cantaires fundadors de la Coral l’Amistat:
Homes: J. Castells (Miri), J. Pineda, J.R. Ferrando, J. Lopez,J. Aniceto, R. Vilalta, J. Cabot, J. Solé, J. Pons, E. Ballesta, C. Masip, J. Solà
Dones: M.R. Castells, A. Castells, M.A. Planas, Ll. Manent, M. Manent, M.Ll. Monclús, R. Ferrando, D. Ferrando, D. Castellà, P. Puntí, L. Pons, J. Baeza.

La dècada del 70 en plena eufòria del moviment coral català, la Coral l’Amistat es va inscriure al SOC (Secretariat d’Orfeons de Catalunya), amb posterioritat va ser membre fundador de l’actual FCEC (Federació d’Entitats Corals).

Activitat a Premià de Mar
Des del seus inicis la coral ha organitzat els concerts de Nadal i Festa Major a L’església de Sant Cristòfol així com el de Primavera que els primers anys es feia al Casal i s’aprofitava per compartir una estona amb els avis i portar-los un detallet i amb posterioritat s’ha anat fent en diferents llocs: Església de Santa Maria, centre cívic, església de Sant Cristòfol, la capella de la Salle, auditori de l’escola de Música, l’Espai l’Amistat….
Afavorir la cultura musical a Premià va ser un objectiu de la nostra entitat, per fer-ho varem engegar nous projectes: la creació l’any 1978 de la Coral Infantils Xirois i la creació de l’escola municipal de música (a la que varem seguir lligats dins del patronat de l’escola). El 2012 posarem en marxa la I temporada de música clàssica a l’Amistat. El 2013 iniciàrem el CIcle d’Espectacles Musicals per a Escolars.

També es realitzaren concerts conjunts amb d’altres grups i entitats del nostre poble:
La Coral del IES Serra de Marina, les corals de l’escola Municipal de Música, la banda Atempo, L’estudi Teresa Maria, La Barca de Mitjana, cobla Premianenca, …
L’animació al carrer ha estat un altre de les activitats realitzades al poble:
Tant amb la Cuca Trapella, com participant a les matinades com a la Rua de Carnestotes.

També hem organitzat concerts d’altres agrupacions a Premià:
1982 Coral Sant Jordi,
1989 Coral universitària de Szeged, Hongria
1992 Jove Orquestra de Washington
1992 Coral Santa Cecília de New York i l’orquestra de la RTV de Moscou
1992 Coral universitària de Szeged, Hongria i orquestra de Gottingen, Alemanya.
2015 Coral St. Jordi.
2017 Coral Veus – cor infantil Amics de la Unió

Altres grups que han actuat a Premià ho han fet per intercanvis:
De Catalunya han cantat: Amics del Cant de la Múnia, Orfeó mataroní, Coral del Remei de Arenys de Munt, coral Xalesta de l’Hospitalet de Llobregat, Orfeó de Mollerusa, La coral La Ginesta de la Granada del Penedès, la coral Mareny de Vilassar de Dalt, la coral Centre i l’Energia de la Roca del Vallès.
D’arreu: la coral Santa Anna d’Ordizia (País Basc), la coral de Plomelin (Bretanya Francesa), el Rachtengruppe Ste. Peter ( Selva Negra-Alemanya), Coral Divona (Cahors-França), Kan an Odet (Plomelin-França)
També organitzàrem el 3er i el 10è aplec de coral del Maresme (1979 i 1983) a Premià de Mar, així com concerts en col·laboració de l’Orfeó Martinenc, Camerata Impromptu, Capella de Música Burés de Castellvell i el Vilar, Barcelona Filharmonia (abans l’Orquestra I Diletanti) i cobla Principal de Llobregat.

També ens hem atrevit amb l’escenografia:

amb una adaptació del musical El Mikado i amb l’òpera Sort!

Activitat a arreu:
Hem viatjat i cantat a: Abrera, Altafulla, Andorra (Canillo i Encamp), Arenys de Munt, Argentona, Barcelona, Badalona, Cabrera de Mar, Cabrils, Cahors (França), Caldes de Montbuí, Canet de Mar, Cornellà, Cubelles, Figeac (França), Llofriu, Malgrat de Mar, Plomelin (França), Reus, Sabadell, Sant Martí d’Empúries, Torre de Capdella, Tuixent, Graus (Osca), Mallorca (Palma i Sòller), Màlaga, El Masnou, Montserrat, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Peter (Alemanya), Sitges, Sort, Vilassar de Dalt i Vallgorguina.
A part dels assaigs al nostre local, hem acostumat a fer un parell de caps de setmana de treball en diferents albergs : a Sau, a St Pere de Torelló, a Prades (França), a Santa Elena d’Agell, a Moià,  a Camprodon, al Montseny.

Els darrers anys, amb la voluntat d’ampliar els projectes de la coral varem, per un cantó associar-nos amb la Camerata Impromptu creant la Associació Coralia, per l’altre varem registrar el nom del Cor de Cambra del Maresme i també hem cantat a Simfonova.